Mobilitat sostenible?

Els pressupostos de l'Estat per al 2005 mantenen l'ecomobilitat en la marginalitat i afavoreixen aclaparadorament l'automòbil, l'avió i l'AVE

El projecte de pressupostos del Govern espanyol per a l'any que ve preveu, per a Catalunya, un nou desequilibri en les inversions en mobilitat: donen clara preferència a la construcció i renovació de carreteres i marginen l'aportació al ferrocarril. Els números corresponents al Ministeri de Foment no deixen lloc a cap altra interpretació:

- total Ministeri de Foment a Catalunya... 193.699.370 euros

dels quals
- Direcció Gral. de Ferrocarrils................ 32.810.780 euros
- Direcció Gral. de Carreteres................. 159.320.950 euros

O el que és el mateix, un ridícul 16,94% per a l'ecomobilitat i un 82,25% per a seguir promovent les emissions de CO2 i la llarga llista de contaminants que cotxes i camions van escampant per tot el país. Aquestes xifres es tradueixen en carreteres de nova construcció però no en nous traçats ferroviaris. Els diners per al tren només arriben per apedaçar les dues línies de regionals que estan en pitjor estat (4 milions per a la de Lleida a Manresa i 15,8 per a la de Puigcerdà), deixant les altres quatre sense cap inversió, i per al servei de rodalies de Barcelona.

La desproporció s'aguditza si a les inversions de l'Estat hi afegim les de la Generalitat (450 milions per a carreteres) i les de les Diputacions, que també aniran a parar gairebé exclusivament a les actuacions en la xarxa de carreteres.

Davant aquests desitjos per al nou any volem manifestar:

1. El nou Govern espanyol segueix la mateixa línia que l'anterior pel que fa a les infraestructures de transport a Catalunya: descapitalitzar el ferrocarril convencional i desenvolupar encara més l'automòbil i l'avió com a mitjans bàsics per a traslladar persones i mercaderies. Paradoxalment, tant el transport per carretera com l'aeri són els sistemes amb més impacte ambiental (contaminació atmosfèrica, sorolls, destrucció de territori, canvi climàtic, accidents...)

2. L'AVE, com havíem pronosticat els grups ecologistes, és l'altre culpable de l'escanyament financer del transport públic interurbà. Només cal veure les astronòmiques xifres que se seguiran aportant a la línia Madrid-Barcelona-frontera i a la remodelació, obligada per l'adaptació a l'alta velocitat, de l'estació de Sants.

3. Aquesta política de mobilitat de les diferents administracions contribuirà a allunyar cada cop més el compliment dels compromisos de Kyoto signats pel Govern espanyol.

Ecologistes en Acció de Catalunya
18 de novembre de 2004

Torna a dalt