Genocidi cultural a la Barcelona post-Fòrum

Acròbates, ballarines, músics, malabaristes, pallassos, trapezistes; centenars vinguts des de tota Europa. De totes les edats, famílies senceres, homes, dones i nens. Aquest matí han estat rebuts a la Barcelona post-Fòrum.

La consellera Montserrat Tura, i els alcaldes dels ajuntaments de Barcelona i Hospitalet van tramar durant el dia d'ahir l'actuació que avui ha despertat a toc de xiulet policial amb la porra en mà a desenes de membres de companyies culturals alternatives que encabeixen les més diverses i originals mostres provinents de tota Europa, algunes d'elles amb més de 30 anys d'història.
Des de feia mesos el Festival D-Form volia fer-se a Barcelona, i per això va engegar converses amb l'Institut de Cultura i el regidor Ferran Mascarell. La incompetència política i la pausa vacacional de l'agost van portar les negociacions a un carreró sense sortida on l'única oferta d'espai de l'administració era el Mercat de les Flors, on no hi cabia ni una quarta part de les instal·lacions del Festival. Després de moltes reunions i peticions el festival arribava i la infraestructura necessària havia de començar a desplaçar-se des de diferents punts d'Europa. La inoperància de l'administració els va abocar a ocupar un solar per tal de fer realitat el projecte. Aquest solar, es troba al polígon Pedrosa, allunyat d'habitatges i sense cap tipus d'ús, cosa que va ser interpretada com un mal menor per part de l'organització a l'hora d'ocupar la finca, ja que no molestarien a ningú i quan marxessin deixarien el solar més net del que estava. Havien contractat serveis d'assistència sanitària, orinaris públics, assegurances per la instal·lació de carpes i per espectacles pirotècnics, tot estava pensat i detallat per no tenir cap problema.

Mai haurien imaginat el que ha succeït aquest matí. Han estat tractats com a terroristes, han rebut agressions policials, els han destrossat decorats, escenaris i nombrós material. Camions d'escombraries de l'ajuntament de l'Hospitalet trinxaven escenografies decorades i pintades amb cura durant setmanes com si fossin simple deixalla. Han estat humiliats amb expressions com piojosos i guarros per part dels agents de la policia, uns agents sense cap número d'identificació que possiblement no estaven capacitats intelectualment per entendre res del que s'hagués fet en un festival com aquest. Mai el festival germà del Deform, el Robodoc que fins ara s'havia fet a Holanda havia rebut un tracte similar. Alguns de les companyies marxaven entre plors i llàgrimes escortades per furgons de la guàrdia urbana de Barcelona fins a les afores de la ciutat com si es tractés de gent perillosa. Durant la marxa es sentien crits com: "Thank you Barcelona for your Welcome", "This is what you say a democracy".

Però no només s'han limitat a l'amenaça, l'insult i l'humiliació. També hi ha hagut persones ferides entre les que hi ha una ballarina del grup Ojos de Brujo (atesa a l'hospital de Bellvitge). Aquest grup ja ha manifestat la seva indignació i està preparant una resposta davant de tanta violència de l'administració catalana.

Dins de l'ajuntament de l'Hospitalet també hi ha regidors que han manifestat clarament la seva disconformitat amb l'actuació.

- - -
Comunicat de D-form:

"Desde fa mesos, artistes de tota Europa s'han autoorganitzat per oferir a Barcelona un festival de cultura alternativa, autogestionada i que no té cabuda a l'actual cultura enllaunada i de consum que s'ofereix des de les institucions.

Tot i que es va intentar negociar amb l'Ajuntament, en cap moment ens van assegurar un espai apropiat per a poder realitzar les nostres activitats, pel que es va optar per utilitzar durant el transcurs del festival un solar abandonat, recondicionant i convertint-lo en una festa d'art i cooperació, reutilitzant els materials i creant estructures, decoracions, escenaris, màquines per a comunicar les nostres expressions artístiques que no tenen cabuda en els fòrums de cultura institucionals.

Els Mossos d'Esquadra van entrar al solar destrossant escenaris i materials, colpejant-nos sense cap mena de contemplació, i deixant diversos ferits.

Aquesta activitat, igual que la majoria de les iniciatives culturals no
institucionalitzades (festes alternatives, músics de carrer) estan sent reprimides d'una manera totalment desproporcionada dintre d'una estratègia que no permet l'ús de l'espai públic per a activitats que no reportin beneficis econòmics.

Aquesta repressió a les expressions culturals alternatives és inadmissible en una Barcelona que diu respectar la diversitat. Quina cultura ens ofereixen les institucions? Només la cultura enllaunada, llesta per a consumir, rentable. No només no donen suport a les activitats que surten d'aquesta línia, sinó que gasten recursos i energies perquè no es portin a terme. Quants D-Form es podrien haver organitzat amb un sól dia del pressupost del Forum?

Quant diners ha costat l'operatiu policial per a impedir que els camions entressin a Barcelona, les vint-i-tres furgonetes dels Mossos d'Esquadra i les set de la Guàrdia Urbana que van arribar a les set del matí del divendres a un solar abandonat a fer fora a artistes de tota Europa que venien a regalar-nos un veritable forum de les cultures?
Quan s'utilitzaran aquests diners per a fomentar realment les expressions culturals emergents que es desenvolupen a la ciutat?
Tan perillosos som? Tant poder tenim, que han de reprimir-nos així?

Tenim la ilusió i el desig de poder construir un altre món.

- - -

Rebut via LiberInfo. Més info a DeForm.

Torna a dalt