Greenpeace i Ecologistes en Acció de Catalunya han adreçat una carta al govern de la Generalitat advertint sobre les implicacions ambientals de l'allau de centrals tèrmiques de cicle combinat previstes pels propers anys.
Malgrat que al Pla d'energia 2010, redactat per l'anterior govern, es considerava que les necessitats energètiques demanaven la construcció d'entre 6 i 7 unitats de 400 Megawatts (MW), la realitat és que el nombre total d'unitats, entre les que ja es troben en funcionament, en diverses etapes de tramitació, o en fase de projecte dobla aquesta xifra.
Les dues entitats ecologistes denuncien el greu error del govern català al permetre la construcció de 15 centrals tèrmiques mentre l'energia eòlica segueix bloquejada. Demanen al govern de la Generalitat una ordenació del sector basada en criteris de sostenibilitat energètica.
Actualment, l'allau de centrals tèrmiques de cicle combinat a Catalunya es poden desglossar de la següent forma:
o 2 a la desembocadura del riu Besòs. Promotor: ENDESA
o 2 al polígon industrial de Tarragona. Promotors: ENDESA i IBERDROLA
o 2 a la Plana del Vent, també a Tarragona. Promotor: GAS NATURAL
o 2 al Port de Barcelona. Promotor: GAS NATURAL
o 1 a Martorell. Promotor: GAZ DE FRANCE
o 3 més a la desembocadura del Besòs. Promotor: ENDESA
Així mateix, encara es podrien portar a terme 3 projectes més : 2 unitats anunciades en diverses ocasions a Riba Roja d'Ebre, i 1 unitat més a la desembocadura del Besòs. En total sumarien 15 centrals tèrmiques que estarien en funcionament l'any 2010 i que significarien un augment de mes del 50% en la potencia de generació de Catalunya respecte l'any 2003.
"El Govern català està centrant la seva política energètica en combustibles fòssils permetent la construcció de centrals tèrmiques, algunes fins i tot vulnerant la llei com es el cas de les de Endesa i Iberdrola a Tarragona, que se estan construint sense Estudi d' Impacte Ambiental" ' va dir Emilio Rull, responsable de energia de Greenpeace.-"Es evident que es necessita consens pel Pla Eòlic català i ha de estar integrat en l Pla Energètic, ja que Catalunya te un alt potencial de energies renovables i eficiència. La realitat es que existeix un bloqueig d'aquestes, en especial projectes d'energia eòlica que no es porten a terme per manca de decisió política i tot i així es continuen construint centrals tèrmiques".
Aquesta proliferació incontrolada de projectes implica buidar de contingut alguns dels compromisos del govern de la Generalitat en matèria energètica: la redacció d'un pla d'energia a Catalunya, el control de la construcció d'aquestes centrals en tant no s'aprovi el pla i la descentralització de la producció d'energia. Tanmateix, hi han objectius marcats pel Govern que podrien patir les conseqüències d'aquesta allau de centrals tèrmiques com aconseguir que el 12% de l'energia primària procedeixi de fonts d'energia renovable o l'establiment de programes de prevenció i control de la contaminació, especialment necessaris tenint en compte pot no haver gas per totes les centrals tèrmiques proposades i haurien de funcionar amb gas-oil, quasi triplicant l'emissió de contaminants.
La posada en marxa d'aquestes centrals tèrmiques significa perpetuar el model energètic basat en combustibles fòssils durant un període mínim de 20 anys, endarrerir una transició cap a un sistema energètic sostenible totalment necessari segons les dades que ens arriben de la progressió del canvi climàtic i els impactes sobre els ecosistemes. També augmentarà els obstacles per al compliment dels compromisos de reducció d'emissions establerts al Protocol de Kioto.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Podeu accedir al text complet de la carta enviada a : www.ecologistesenaccio.org/temes/energia/termiques/cartaalsconsellers.pdf
Comentaris recents
fa 13 anys 42 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 43 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 45 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes
fa 13 anys 50 setmanes