Campanya de suport per aturar el desallotjament de El Palomar

El 7 de gener, pretenen desallotjar el centre social El Palomar, a Sant Andreu, Barcelona. S'ha iniciat una campanya de suport, a la que ja s'hi han adherit diverses entitats i col·lectius, etc... Podeu enviar els vostres correus de suport a: zitzania@sindominio.net

Manifest de suport al Centre Social el Palomar:

El centre social El Palomar (c/Gran de Sant Andreu 1) va iniciar el seu funcionament la primavera de l'any 1997. Enmig de continues peticions de local per part dels col·lectius que formaven part de l'assemblea del que seria el futur Palomar, i de les reiterades negatives per part del districte de Sant Andreu, es va decidir agafar l'iniciativa de rehabilitar un edifici de l'ajuntament abandonat des de feia molts anys i que reunia les condicions per poder-s'hi establir un local on tinguessin cabuda activitats que no s'encaixen dins del model institucional de cultura i reivindicacions.

La vida del centre social ha estat continua durant aquests 5 anys, amb activitats que van des dels petits tallers de guitarra i teatre, l'assaig de grups de música, de diables i xanquers, les representacions, actuacions i performances, les xerrades al voltant de temàtiques socials i reivindicatives (feminisme, ecologia, immigració, etc...), la celebració de concerts de gran i petit format, etc... També és remarcable la celebració anual de les Festes Majors Alternatives en el marc de les festes de Sant Andreu, a inicis de cada mes de desembre, amb gran afluència i participació de la gent de Sant Andreu.

El regidor del districte, Ferran Julian, va voler estroncar aquesta trajectòria d'un espai independent de les institucions i ara fa 2 anys va iniciar un procés judicial per tal de desallotjar l'edifici. Ara ha arribat a la seva culminació, i el proper 7 de gener volen fer-ho per la força.

La justificació del regidor és purament urbanística, segons diu, ja que segons ell, l'eixamplament del carrer Rovira i Virgili obliga a enderrocar l'edifici, tot assegurant que és un bé públic de més valua la millora de l'asfalt en 15 metres de trajecte viari, que el projecte cultural obert a centenars de persones que ha demostrat de llarg la viabilitat d'un centre social com El Palomar a Sant Andreu.

Darrera del projecte, però, s'hi amagen interessos que no han estat tan difosos pel districte. Amb la suposada millora del vial, el que a la pràctiva s'aconsegueix és la implantació de dos carrils de zona blava al carrer Rovira i Virgili, dificultant així l'estacionament de vehicles de la gent que viu a les immediacions. I el factor principal, sens dubte és el sucós projecte immobiliari que s'amaga darrera l'excusa del vial: un edifici construït per una empresa privada al damunt d'uns terrenys públics, i que vendrà els seus pisos a 40 milions de pessetes, difucultant així, encara més, les possibilitats dels i les joves de Sant Andreu, de poder independitzar-se accedint a un dret bàsic com és la vivenda.

Sant Andreu de Palomar a 16 de desembre de 2001

PER TOT AIX?, LES ENTITATS I/O PERSONES SOTASIGNADES ENS OPOSEM AL DESALLOTJAMENT DEL CENTRE SOCIAL EL PALOMAR I CREIEM QUE ESPAIS

COM AQUEST SON NECESSARIS PER EXPRESAR ALTRES FORMES DE VIURE

Torna a dalt