Política energètica desastrosa

Per Ecologistes en Acció els problemes de subministrament elèctric durant l'onada de fred es deuen a una política energètica desastrosa.

Per l'organització ecologista, "els problemes de subministrament elèctric es deuen a una actitud absolutament irracional per part de les administracions. Les causes són el creixement espectacular de la demanda mitjançant la baixada de tarifes, la sobreil.luminació nadalenca de les ciutats i la falta d'inversions de les elèctriques en distribució. Tres causes perfectament evitables".

El dilluns 17 de desembre es va obtenir un nou rècord en la punta de demanda de potència elèctrica. Entre l'onada de fred i el malbaratament en il.luminació Nadalenca de les ciutats es va arribar a una demanda de potència de 35.500 MW. L'anterior màxim va ser el febrer passat amb 33.000 MW. "La constant baixada de tarifes i l'absència absoluta de polítiques d'estalvi energètic ha provocat un augment desbocat del consum d'electricitat".

Problemes de distribució:

Els augments del consum elèctric experimentats en els darrers anys i la liberalizació del sector elèctric ha suposat l'abandó de la planificació energètica i s'ha deixat a la iniciativa privada un sector estratègic com la producció d'energia. Així, les companyies productores d'electricitat han reduit notablement les inversions en el sector que menys beneficis els produeix, el de les xarxes de distribució d'electricitat.

El parc de generació elèctrica espanyol puja actualment a més de 55.000 MW, incloent tot tipus de generació, per tant encara és molt superior al pic de demanda. Els ecologistes assenyalen que, "els problemes d'abastament registrat el dilluns 17 no es poden atribuir a una falta de centrals, sinó a una mala gestió de la xarxa de distribució".

Malbaratament Nadalenc

Ecologistes en Acció també ha criticat la inconsciència i el malbaratament dels ajuntaments que s'empenyen a sobreil.luminar els nostres carrers, amb l'excusa del Nadal. L'il.luminació nadalenca incrementa molt la demanda d'electricitat a les ciutats. "Ni tansols enmig d'una onada de fred, que ha motivat situacions d'alerta, han tingut els alcaldes de les nostres ciutats reflexos de suprimir l'enllumenat nadalenc".

Més informació:

href="http://www.ecologistasenaccion.org">www.ecologistasenaccion.org

Torna a dalt