Un exemple de manipulació informativa

Un exemple de manipulació informativa: El cas de la dona amb barret, o la necessitat urgent de rentat d'una imatge de la central nuclear d'Ascó.

El passat 19 d'agost, la totalitat dels diaris se'n feien ressò de la proposta del Consell de Seguretat Nuclear de sancionar a la central nuclear d'Ascó amb una multa, que oscil·laria entre ls 9 i els 22,5 milions d'euros, pel greu accident ocorregut a la planta entre novembre del 2007 i juliol del 2008: contaminació radioactiva de l'entorn, manipulació d'aparells, engany a la societat i ocultació de dades al Consell de Seguretat Nuclear, són alguns dels motius de la multa.

A molts dels diaris la notícia anava acompanyada d'una fotografia curiosa, realitzada pel fotògraf Jaume Sellart i distribuïda per l'Agencia EFE. Era aquesta:

La foto acompanyava la notícia en els diaris: El Periódico de Catalunya, La Vanguardia, Diario de Navarra, El Correo Gallego, Diario de Ibiza, Diario de Córdoba (en les edicions del dia 18 i del dia 19), El Periódico de Extremadura, El Periódico de Aragón, El Correo Digital, El Faro de Cartagena, El Faro de Murcia, Las Provincias de Valencia; i en blogs de distribució com Newstin.com, inicio.com o begin.cl (d'àmbit internacional, preferentment d'Amèrica Llatina), també ha estat reproduïda posteriorment pel diari "El Mundo", en un context diferent i amb un peu de pàgina prou explícit:

"VACACIONES NUCLEARES. El buen tiempo de la Costa Dorada de Tarragona en agosto es perfectamente extrapolable a los alrededores de la localidad de Ascó. Quienes veranean o residen en el municipio están tan acostumbrados a la vida junto a la planta nuclear que la han integrado en el paisaje con la naturalidad que demuestra la mujer de la imagen, que disfruta de un día de sol y hamaca con vistas algo chocantes para el visitante no habituado a un paisaje que domina la central. Turismo nuclear: un nuevo concepto de vacaciones."

Es pot veure una dona amb barret i en banyador, en una butaca de platja, amb una catifa i una borsa; a la mà sosté un got amb una beguda taronja i unes palletes de xuclar. La imatge intenta trametre relaxació i descans. El contrast amb l'accident que va provocar la multa a Ascó no pot ser més acusat: la central va abocar una bona quantitat d'elements radioactius a l'exterior, contaminant l'entorn. La fotografia contradiu la idea del perill que implica una fuita radioactiva.

Qualsevol persona que desconegui l'entorn d'Ascó podria creure que a prop de la central existeix un indret de descans, a on recrear-se amb la idíl·lica panoràmica de la nuclear. La realitat és que no existeix el tal lloc, i que la fotografia es un muntatge calculat per combatre el descrèdit de l'energia nuclear, de l'empresa gestora ANAV, i de les companyies ENDESA i IBERDROLA, propietàries de la central; arran de l'escàndol de la fuita i la seva seqüela de manipulacions, enganys i impactes al medi ambient i la salut.

La"Pla taforma Tanquem les nuclears" ha localitzat el punt exacte d'on està tirada la fotografia i evidentment correspont a un lloc totalment inòspit. Es tracta d'un turó de difícil accés i escassa vegetació.

Jaume Sellart, l'Agencia EFE o els propietaris d'Ascó, ens volen fer creure que al bell mig del no-res més absolut, i desprès de conduir per pistes forestals accidentades, una dona es posa en banyador (a més de 100 metres sobre el curs de l'Ebre) havent-hi transportat una cadira de platja i una catifa per prendre el sol. Seria molt difícil que aquesta situació es donés per casualitat; però el que la porta al límit de l'absurd és el got (o copa) amb refresc taronja i palletes que la dona sosté a la mà. En un lloc com aquest l'escena de la fotografia és irreal.

L'ús d'imatges manipulades per reforçar discursos falsos és una pràctica comuna entre grups de pressió i entitats amb poder. L'única conclusió possible de tot l'anàlisi és que la fotografia és un muntatge. I llavors cal plantejar-se diversos interrogants.

- El fotògraf va transportar en el seu vehicle una dona per fer de model i escenificar la situació,o va crear un muntatge digital superposant imatges?
- Va ser una iniciativa del propi Jaume Sellart?
- Volia "vendre" millor la seva foto?
- Guanyar "prestigi" davant els grups de pressió pro - nuclears?
- Va ser una iniciativa de l'Agencia EFE?
- Va ser una iniciativa dels gestors d'Ascó, ANAV (Associació Nuclear Ascó - Vandellòs) per fer un rentat d'imatge?
- Van pagar a Jaume Sellart per a que muntés aquesta situació irreal?

I la més important de totes: ara que s'ha descobert que tot és un muntatge, quina serà la resposta de les parts implicades? Un fet com aquest té una sanció, o hi ha permís per mentir, manipular i enganyar per tal d'afavorir l'energia nuclear?

La obsessió de l'ANAV pel rentar la imatge els va portar, primer, a la mentida i la il·legalitat; si fossin els impulsors d'aquest muntatge caurien, a més, en el ridícul més absolut. Manipulacions com aquesta afegeixen un toc grotesc a una realitat molt sinistra.


Tanquem les Nuclears - Coordinadora per una Nova Cultura de l'Energia
http://www.tanquemlesnuclears.org/
(hi podeu descarregar l'informe complert)

tln-nce@pangea.org

 

Torna a dalt