L'associació d'investigadors en formació UDG.doc realitza una acció per denunciar la precarietat laboral

Prou d'abaixar-se els pantalons!

Acaba ara una legislatura de govern iniciada amb l'aprovació de l'Estatut del Personal Investigador que deixa sense protecció social a milers d'investigadors. Una vegada més hem assistit a una legislatura on la política científica de pegats i d'aparador ha tingut el paper principal. És el moment de denunciar públicament que per sobre de la propaganda institucional del Govern espanyol, la realitat del dia a dia segueix estant basada en un model obsolet i precari que ens durà sense cap dubte a perdre el tren de la innovació i el desenvolupament.

Aquestes són les raons que ens porten a fer aquesta protesta:

Perquè es segueix promovent la INVESTIGACIÓ EN PRECARI

El Govern no ha aplicat les recomanacions de la Unió Europea que apareixen a la CARTA EUROPEA de l'INVESTIGADOR i el CODI DE CONDUCTA per a la Contractació d'Investigadors. Seguim basant la investigació en un model de beques on no tots els investigadors gaudeixen de contractes laborals i protecció social a pesar de realitzar una tasca productiva
que genera coneixement. De fet, fins i tot a dia d'avui, encara existeixen investigadors post-doctorals becats.

Perquè l'actual política d'inversions oblida els RECURSOS HUMANS

La manca d'un compromís amb l'augment en INVERSIÓ duu a plantejaments irreals en els Pressupostos Generals de l'Estat i ens allunya de les posicions dels països europeus del nostre entorn. Aquesta manca d'inversió, que no centra l'esforç en els recursos humans, dóna com resultat unes condicions i un entorn que obliguen als investigadors a haver d'exiliar-se per seguir investigant. A més, la varietat tan àmplia de fonts de finançament per a personal investigador genera salaris i condicions laborals dispars entre personal que realitza la mateixa activitat en un mateix centre.

Per la inexistent CARRERA INVESTIGADORA

La major part d'aquests problemes tenen el seu origen en una manca de previsió de necessitats del sistema d'I+D i en la inexistència d'una CARRERA INVESTIGADORA coherent. Actualment està tant mal dissenyat que les possibilitats d'estabilització són pràcticament nul•les (l'edat mitja d'estabilització d'investigadors es troba al voltant dels 40
anys). Per aquest motiu és necessari estructurar una CARRERA INVESTIGADORA articulada en etapes successives, basada en els mèrits adquirits i en una avaluació externa objectiva que posi fi als buits que existeixen entre una fase i altra lligats als llargs períodes sense remuneració que patim els investigadors en l'actualitat.

Per la necessitat d'un PACTE per la Ciència

La planificació científica a llarg termini ha de ser fruit d'un GRAN ACORD PER LA CIÈNCIA I LA RECERCA basat en criteris científics i no en l'oportunisme polític exposat permanentment a les decisions del Govern de torn. Aquest acord ha de garantir estabilitat i continuïtat a la política científica i ha de permetre redactar una nova Llei de la
Ciència.

 

Protesta per la precarietat dels investigadors

 

Valoració del qüestionari realitzat als grups polítics / Acte de protesta UdG.doc

L'acte que organitzem avui des de l'Associació de Personal Investigador en Formació vinculat a la Universitat de Girona (UdG.doc) és fruit de la preocupació que ens suposa l'escassa presència que la Ciència està tenint durant aquest període pre-electoral i electoral. Considerem que com a agents actius i participatius en el plantejament de millores en el sistema d'investigació estatal, el nostre deure és el de mostrar la nostra disconformitat davant la situació actual, per aquest motiu, no podem romandre impassibles mentre es debaten les línies polítiques de la propera legislatura.

Fa dues setmanes vam fer arribar als cap de llista de la demarcació de Girona dels 5 principals partits polítics un qüestionari sobre el seus plantejaments pel que fa a la recerca a l'Estat espanyol. D'aquest qüestionari volem remarcar que:

• ens l'han respost tots els partits excepte el PP.
• en els casos en què s'ha contestat s'ha notat un esforç en l'elaboració de les respostes.
• a partir de les respostes detectem que en general els grups polítics són conscients de les nostres reivindicacions històriques: dignificació de la professió d'investigador, aplicar contracte laboral des del primer dia, planificar una carrera investigadora...
• però tot i que constatem com a positiu l'assumpció dels nostres postulats demanem, i ara ja exigim, que es concretin i es portin a terme aquestes polítiques de manera immediata per poder reconduir una situació molt greu que posa en perill el desenvolupament de la ciència i la innovació a l'estat espanyol. La postura favorable mostrada pels partits polítics a la millora de la situació actual a la recerca necessita un projecte real i concret que permeti portar-lo a terme. Per tant, si realment els diferents partits polítics creuen el que ens han respost, tenen l'obligació moral de fer-ho realitat.

Des de l'associació UdG.doc seguirem l'actuació del proper Govern per tal de veure reflectits tots els canvis que proposen. Esperem que la nostra veu crítica impulsi aquest canvi.

Torna a dalt