Dijous 14 de febrer, vaga contra la Llei d'Educació de Catalunya

Aquest dijous 14 de febrer hi ha convocada una vaga general d'ensenyament primari i secundari a Catalunya contra la Llei d'Educació de Catalunya (LEC). Volen privatitzar, mercantilitzar i jerarquitzar l'educació, tant per la primària, la secundària, com la universitària (jornada de lluita el proper 6 de març contra Bolònia i per la Derogació de la LOU i del Reial Decret)

Concentració a les 12:00 h. davant del govern de la Generalitat de Girona (Jaume I). Manifestació fins a la plaça del Lleó/SSTT.

Carta adreçada a tots els pares i totes les mares explicant-los les raons per les quals els professores i les professores hem decidit anar a la vaga el dijous 14 de febrer.

CARTA ALS PARES I MARES

Benvolguts, benvolgudes,

El dijous 14 de febrer el nostre centre participarà activament en la vaga de professorat convocada unitàriament per tots els sindicats representatius de l'ensenyament públic i, per tant, no hi haurà classe aquest dia.

El motiu de la vaga és exigir la retirada de les bases de la futura Llei d'Educació de Catalunya, que va presentar el conseller, Sr. Ernerst Maragall. Entenem que en aquestes bases no s'hi proposa cap de les millores que necessiten els centres públics (augment de pressupostos, disminució d'alumnes per aula, més professorat per atendre l'alumnat amb més dificultats, etc.), sinó que el que pretenen és una progressiva privatització de l'educació pública, tal com ja s'està fent amb la sanitat, les llars d'infants i altres serveis públics.

Les bases de la Llei obren la possibilitat que els centres públics puguin ser gestionats per empreses privades, proposen augmentar l'oferta dels centres privats concertats i aposten per aplicar un model de gestió jeràrquica i autoritària als centres públics, que entra en contradicció amb el model democràtic i participatiu que sempre hem defensat. A més, proposen també un tipus d'autonomia que acabarà per estructurar el sistema públic en centres de diferents categories que competiran entre si.

Nosaltres creiem que l'educació pública és una de les bases més importants d'una societat democràtica i que és imprescindible per assegurar la bona qualitat de l'ensenyament i per garantir la igualtat d'oportunitats per a tothom.. Privatitzar-la implica el desmantellament del sistema que garanteix el dret d'accés a l'educació per a tothom igual, ja que la deixa en mans d'una iniciativa privada que busca bàsicament el benefici econòmic. A més, al mateix temps, desregularitza les condicions de treball dels i les docents i acaba amb l'estabilitat laboral dels/les mestres i professors/es.

És una vaga que no pretén aconseguir cap mena de privilegi per als treballadors i treballadores de l'ensenyament, sinó que només vol aturar la privatització d'un servei públic tan important com l'educació, alhora que intenta aturar la precarització en les condicions de treball que acompanya tota privatització.

Us demanem, doncs, que entengueu i compartiu amb nosaltres el rebuig a les bases d'aquesta Llei, ja que afecta tothom: professorat, pares i mares, i societat en general. I us convidem a participar activament en aquesta campanya a favor d'una l'escola pública, laica, gratuïta, coeducativa, democràtica i de qualitat per a tothom, i per la redacció d'una nova llei que posi els recursos necessaris per tal de millorar-la i no pas de desmantellar-la.

PROFESSORS I PROFESSORES EN VAGA

MANIFESTACIONS UNITÀRIES A CATALUNYA: El dijous 14 de febrer a les 12 hores a la Gran Via Jaume I de Girona.

Porteu la vostra pancarta, lemes, acompanyament per engrescar la mani (timbals, xiulets, etc)...

Fem-nos visibles! Omplim la Gran Via. US HI ESPEREM !!!


 


El professorat anirà a la vaga el 14 de febrer contra la reforma que vol tirar endavant el conseller Maragall

Els sindicats de mestres i professors han decidit plantar cara al conseller d'Educació, Ernest Maragall, i han convocat una jornada de vaga en l'ensenyament públic per al pròxim 14 de febrer per exigir la retirada del document de bases de la futura llei d'educació de Catalunya, de l'elaboració de la qual han estat apartats.

Per als sindicats el projecte culpabilitza dels mals de l'educació el professorat, en el qual se centren les reformes, alhora que l'Administració defuig les seves responsabilitats, com la de comprometre's a injectar més diners en un sistema que està finançat de forma deficient. Set anys després que el sector protagonitzés a Catalunya la seva última jornada d'aturada durant l'última legislatura de CiU, les cinc formacions que en les últimes eleccions sindicals van obtenir representació en escoles i instituts (CGT, USTEC- STES, CCOO, ASPEPC-SPS i UGT) s'han posat d'acord en convocar una vaga.

L'aturada, fixada per a un dijous, anirà acompanyada d'una manifestació, que es farà el diumenge 17, en què es busca la complicitat de la ciutadania per "reclamar la mesures educatives que Catalunya necessita".

A continuació les argumentacions de la Federació d'Ensenyament de la CGT de Catalunya contra la Llei d'Educació de Catalunya:


NO A LA LLEI D'EDUCACIÓ DE CATALUNYA: L'ENSENYAMENT PÚBLIC NO ES VEN

El Document de Bases de la Llei d'Educació Catalana perfila un model de sistema educatiu adaptat als preceptes neoliberals que emanen d'institucions com el Fons Monetari Internacional (FMI) o el Banc Mundial (BM) -i es concreten en les directives de l'Organització Mundial de Comerç i de la UE en els tractats de Lisboa o la directiva Bolkestein- que responen bàsicament a dues consignes:

1) Els ciutadans que poden pagar determinats serveis (com sanitat o ensenyament) han de contribuir al seu finançament, de manera que l'estat oferirà aquest servei, de forma gratuïta i amb caràcter assistencial, únicament als segments de la població que no disposin dels recursos econòmics suficients.

2) Sempre que la prestació d'un servei públic pugui generar un benefici econòmic es transferirà la seva prestació al sector privat. Així es considera desitjable el traspàs de fons del sector públic al sector privat amb l'objectiu més o menys encobert de privatitzar els beneficis que generin i socialitzar les càrregues associades.

D'altra banda, el model d'organització i gestió dels Centres Educatius descrits en les Bases de la LEC respon a un seguit de criteris que inicialment es van desenvolupar en la indústria de l'automòbil al Japó, que de seguida es va aplicar a tota l'activitat industrial i posteriorment a les empreses de serveis. Aquests criteris generals són:

* Partir de la base que qui millor coneix la seva feina és el treballador o la treballadora. Ningú millor que ell sap on es troben els problemes de producció i l'empresa converteix en un problema de supervivència que sàpiga trobar-hi la millor solució.

* En conseqüència, es permet als treballadors i a les treballadores decidir sobre com organitzen la seva feina però sempre sotmesos al compliment d'uns objectius fixats per l'empresa. La incentivació salarial no és individual sinó col·lectiva i depèn del grau de cumpliment d'aquests objectius. En el cas de la LEC, l'àmbit de decisió del professorat quedarà reduït a la programació i ensenyament, l'avaluació de l'alumnat i la recerca experimentació i millora dels processos educatius, al temps que el finançament del centre dependrà del grau d'assoliment dels objectius.

* L'assoliment dels objectius requereix que els treballadors i les treballadores es reuneixin i parlin de quina és la millor manera d'organitzar el treball. D'aquesta manera, es dóna l'apariència de participació democràtica en la gestió de l'empresa, però totes les decisions que van més enllà del que afecta directament el lloc de treball són preses pels diferents òrgans directius. D'aquesta manera, les treballadores i els treballadors són exclosos de totes les decisions que afectin l'organització global de la producció, la gestió econòmica i la fixació dels objectius que queden sota el control absolut de la direcció. És en aquest sentit que la nova Llei retalla les competències del Claustre, suprimeix els consells escolars de manera que elimina els òrgans de participació de la comunitat educativa en la gestió del centre alhora que potencia la funció directiva i reserva per al director o la dirctora totes les decisions importants.

D'aquesta manera, els criteris d'organització i gestió dels Centres prenen com a model els nous sistemes de gestió i d'organització industrial que, lluny d'aprofitar els avantatges que ofereix la tecnologia per millorar les condicions sociolaborals dels treballadors i les treballadores, són utilitzats per incrementar de manera exponencial el benefici econòmic de les empreses. Aplicar aquests mètodes als serveis públics serveix al doble objectiu de desregular les condicions laborals dels treballadors i les treballadores i, al mateix temps, dóna la coartada ideològica per a la seva privatització i per tant la supeditació dels objectius pedagògics i socials als resultats econòmics.

La CGT en defensa de l'ensenyament públic

La nostra proposta parteix del fet que les mancances reals del sistema educatiu públic són el resultat d'una desinversió continuada aplicada pels governs de tots els colors, que han descapitalitzat una escola pública catalana que va sortir de la lluita contra el franquisme com a referent educatiu de qualitat.

Entre els dos model educatius que es desprenen de l'informe PISA, volem acostar-nos al finlandès que, sense ser el nostre, conjuga qualitat i equitat.

Per això defensem una llei catalana que:

* Determini el 6% del PIB català a educació pública;

* Redueixi els concerts fins a la seva supressió -amb ingrés a la xarxa pública dels centres concertats que vulguin i calgui -com els del CEPEC que les Bases citen-, o del seu professorat en centres públics. Pressupost per a centres i serveis públics. Ni un euro a la privada!

* Integri el dret a l'escolarització 0-3 anys, amb xarxa pública.

* Suposi una reducció de grups-classe a tots els centres, començant per P-3 i el parvulari, i reconeixent una reducció sensible als grups-classe d'alumnes amb especial dificultat.

* Elimini la sisena i apliqui la jornada continuada, invertint el professorat necessari per garantir les reduccions de ràtios per donar suport a les tutories, i garantir reforços i desdoblaments tant a primària com a ESO.

* Integri la formació dins l'horari laboral donant suport i recursos a propostes d'innovació.

* Asseguri estabilitat i sous dignes, en condicions laborals regulades i sense externalitzacions, per als treballadors i les treballadores dels centres públics (professorat, PAS, TEIs, TIS,...) i avanci cap el cos únic docent.

* Garanteixi la gestió democràtica i transparent amb participació de tota la comunitat educativa (professorat, PAS, pares, mares i tutors, alumnes...)

* Asseguri serveis públics de lleure per a les famílies que els calgui, per fer compatible la vida laboral i familiar, tot impulsant la reducció de la jornada laboral.

* Garanteixi l'oferta pública necessària de formació professional i artística, sense condicionants ni ingerència d'entitats privades.

* Reconegui que, també per a la persona adulta, l'ensenyament públic és un dret; i desplegui
una xarxa que ofereixi tots els nivells a tot el territori.

Més informació al butlletí L'Esquerda de gener, al que podeu accedir a través de l'enllaç:

http://www.pangea.org/%7Ecgtense/IMG/pdf/LEC_NO_2.color_0108.pdf

Federació d'Ensenyament CGT Catalunya

http://www.cgtcatalunya.cat/cgtense/


 

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), organització estudiantil amb major presència als instituts, crida a la vaga general d'estudiants de secundària del Principat el proper 14 de febrer per mostrar el rebuig de tota la comunitat educativa a la proposta de Llei d'Educació de Catalunya d'Ernest Maragall. Com ja han fet altres agents educatius, el SEPC considera que la proposta de LEC significa un pas més en la privatització de l'ensenyament obligatori, un atac directe a la ja fràgil democràcia dels centres així com una agressió de tota regla al model públic d'ensenyament.


El proper 14 de febrer, els estudiants de Catalunya sortiran al carrer al costat dels mestres i professors perquè davant les agressions de la Conselleria cal que responguem amb fermesa i convenciment. La proposta de LEC de Maragall és un atac al model d'escola pública ja que permet i promou que actors privats, entre d'altres empreses lucratives, entrin a decidir sobre el funcionament dels centres d'ensenyament. La LEC també atorga més poders a les direccions dels centres debilitant així la ja minsa democràcia dels centres i creant models jerarquitzats i presidencialistes, allunyats de la necessitat de buscar espais educatius realment participatius. La llei, que vol conduir el sistema educatiu cap a la gestió privada i l'externalització dels serveis, és també un perill tant per la regulació laboral dels professors com per determinats drets estudiantils.


És per aquests motius i perquè el SEPC lluita per un model d'escola pública íntegrament pública que inclogui tots els tipus d'ensenyaments amb la finalitat d'integrar i no de segregar que els estudiants sortirem al carrer el proper 14 de febrer. Perquè volem gestió pública i centres participatius. Perquè cal més inversió pública i perquè no es pot permetre que l'escola concertada sigui equivalent a la pública. Perquè volem un ensenyament per a tots i totes.
Aturem la LEC. No a la Privatització


Convocatòries del SEPC: Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa

 

Torna a dalt