Així es deté un ciutadà de raça negra a Barcelona

llegim en diari local...

Així es deté un ciutadà de raça negra a Barcelona

Rodney Mack, el trompeta solista de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) es va quedar dimarts a la tarda sense cotxe, amb la roba estripada, amb múltiples contusions i sense poder actuar en la pròxima gira nord-americana de l'OBC per un error policial: uns agents de la Policia Nacional el van confondre amb un delinqüent que roba cotxes en l'aparcament de l'Arc de Triomf i en la detenció el van apallissar.

Després de l'assaig amb l'orquestra, a dos quarts de sis de la tarda, Mack va anar cap a les oficines d'una empresa de lloguer de cotxes, situades al pàrquing de l'Arc de Triomf, quan uns policies de paisà -que formaven part d'un dispositiu especial de vigilància- el van immobilitzar i el van començar a colpejar. Els fets es van succeir davant la mirada de diversos testimonis.

El músic nord-americà, de 34 anys i nascut a Nova Orleans, va cridar en castellà i anglès: "Agafeu la cartera", perquè va pensar que es tractava d'un atracament. Els individus, que vestien roba de carrer de color fosc, van continuar amb l'agressió, cosa que va fer pensar a Mack que es tractava d'un grup racista, perquè "jo sé els uniformes que porten aquí els policies". En aquell moment, "el meu únic pensament era escapar d'allà, perquè si no em mataven", explicava a l'AVUI el músic.

Tot passava molt ràpidament quan Mack va escoltar els crits de "policia, policia" i es va tranquil·litzar. Pensava que venien a salvar-lo i no va ser fins que va veure que un dels agressors treia unes manilles que es va adonar que els agents eren els mateixos que li pegaven.

Amb sensació d'incredulitat, Mack va preguntar als agents si no s'havien fixat en la seva roba -vestia caçadora de pell negra, camisa, corbata i pantalons de pinces- i, a part del color de la pell, va voler saber quin tret més de la seva fesomia era comú amb la del presumpte lladre de cotxes. Els policies van tornar a contestar que buscaven un negre.

Invitació a café

Dos dels agents del dispositiu van acompanyar Mack a l'Hospital Perecamps, on va ser atès de ferides al llavi i a les mans, en un cotxe que no portava cap distintiu policial. Durant el trajecte, els policies van dir-li que havia estat un malentès i que si volia després de portar-lo a declarar a comissaria el convidarien a un café. Com si no hagués passat res.

Tot i aquest reconeixement informal, Mack va ser conduït a les dependències de la Prefectura Superior de Policia, a la Via Laietana, on va prestar declaració -en presència d'un advocat-, ja que els agents li imputen els delictes de resistència i atemptat a l'autoritat. Segons la policia, tres agents es van identificar com a policies a l'aparcament i Mack va donar un cop a la placa, va sortir corrent i va començar a clavar puntades de peu. Un dels agents, que "es van limitar" a reduir-lo, estarà de baixa 25 dies per lesions. Mack, que va quedar en llibertat amb càrrecs, va anar a l'Hospital de Granollers, on li van diagnosticar policontusions.

Mack, que va rebre una oferta de la prestigiosa Orquestra de Chicago i és professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), està estudiant presentar una denúncia contra la policia.

Torna a dalt