ecologisme

Nou tall sense alternatives a una via verda

Cada dia és més difícil moure's en bicicleta a les rodalies de la gran Girona.

    Des de finals del mes d'agost s'ha tallat el camí que uneix Fontajau i Sant Gregori a l'altura de l'AP-7 per obres que suposem són dutes a terme per ACESA a fi d'ampliar o condicionar aquesta carretera de peatge.
    El tall al camí ciclista és curt però impossibilita l'accés per sota l'autopista i no hi ha cap avís previ ni cap pas alternatiu adaptat. L'única alternativa a seguir el camí és buscar alguna carretera cap a la GI-531 per superar l'AP-7 pel pont elevat que hi ha; aquesta és una via on el trànsit és dens i el voral molt estret, cosa que posa en perill la circulació i, sobretot, al ciclista.
    Però això no seria cap problema si hi hagués un pas alternatiu proper que evités els cotxes i les motocicletes o si, almenys, la via ciclista principal estigués en bones condicions d'ús. Des de fa mesos és troba tallada per obres (modernització del tub que porta aigua des del Pasteral a les grans metròpolis), tot i que també s'han de creuar diferents vegades la perillosa "carretera de la vergonya" (N-141), hi ha passos alternatius senyalitzats.
    Esperem que ambdós carrils bici siguin completament utilitzables ben aviat i tornin a ser una alternativa al cotxe i al model de mobilitat imperant.

La IAEDEN i l'ANG presenten al·legacions al Pla Territorial de les Comarques Gironines


Demanen ampliar la protecció d'espais i revisar les infraestructures projectades

La Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN) i l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) han exposat les seves al·legacions al Pla Territorial de les Comarques Gironines. Les entitats consideren que el Pla no aporta un model territorial clar i que no frena el creixement desmesurat d'un sistema sòcioeconòmic esgotat i amb un alt impacte ambiental. “El Pla no incorpora una avaluació ambiental de l'impacte de les alternatives, és continuïsta i mancat de diàleg”, ha explicat el tècnic Albert Albertí de l'ANG. “Alhora, és insuficient la regulació dels usos del sòl no urbanitzable i del sistema d’espais oberts”, ha afegit Eduard Martí de la IAEDEN.

Les entitats consideren que el Pla hauria d'incorporar una avaluació ambiental que valori els impactes ambientals de les alternatives escollides i les justifiqui des d'un punt de vista ambiental.

Nota de premsa de Salvem l'Empordà

Nota de premsa de Salvem l’Empordà respecte a l’aprovació del Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter

Des de Salvem l'Empordà sempre hem valorat molt positivament la creació del nou Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter. Ho considerem una iniciativa molt positiva i necessària per tal d'evitar la degradació permanent dels valors naturals i culturals propis d'aquest espai terrestre i marí. Entenem que un Parc Natural ha de ser una figura de protecció especial de caràcter integrador amb els usos tradicionals, les activitats existents i els habitants de la zona.

 

En aquest sentit, en el seu moment vam presentar al·legacions a l’avantprojecte per demanar l’ampliació dels límits proposats (adjuntem mapa de la proposta) per tal de fer realment efectiva la connexió ecològica entre el aiguamolls del Baix Empordà i l’Alt Empordà. És a dir, fer realitat una reivindicació històrica.

Per tot això demanem,

 

  • que tal i com està previst, s’aprovi el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter en la Comissió de Govern d’aquest dimarts 5 de gener de 2010.

El moviment pel decreixement fa xarxa!

Abans d'acomiadar l'any membres de la Xarxa pel Decreixement dels diversos territoris dels Països Catalans es varen reunir per valorar les «Trobades per la Cooperació Local: podem decréixer per viure com volem» del 17 i 18 d'octubre de 2009. La reunió va tenir lloc a l'Ateneu Alomà de Tarragona i hi van assistir una vintena de persones, com a membres dels grups de Barcelona, Vallès, Osona, Ponent, Vegueria Penedès, Girona, Pallars-Ribagorça, València i Camp de Tarragona, les quals van coincidir a afirmar que la participació havia estat molt positiva, en alguns llocs més que en d'altres, però que en general les Trobades decreixentistes havien estat un èxit.

A l'assemblea es va explicar el desenvolupament de cada una de les Trobades, es van conèixer els projectes que van sorgir i els que s'estan duent a terme, es va exposar la situació actual en cada territori i també es va tractar la voluntat de crear sinergies entre les diferents zones que comparteixen projectes semblants per avançar cap a un model social que no requereixi el creixement econòmic constant. Durant el transcurs del dia es van tractar diversos temes, que van des de l'economia fins a l'educació, passant per l'enfortiment del moviment pel Decreixement, la sobirania alimentària, l'energia, el transport, la sanitat, la defensa del territori, la política, la difusió o la comunicació. Per finalitzar l'assemblea, es van plantejar algunes propostes de futur i es va acordar una Assemblea de tota la Xarxa pel Decreixement pel febrer, així com la II Trobada pel Decreixement a cada territori, que tindrà lloc l'octubre de 2010.

Connexió amb l’autopista? Volem alternatives

S'han produït en els darrers mesos reiterades al·lusions als mitjans de comunicació i en diferents plans i programes de l'administració entorn al projecte de connexió de l'autopista C-32 amb la població de Lloret.

Davant l'opacitat de les diferents administracions (tant Ajuntament com Generalitat) a donar detalls sobre aquest projecte i els seus terminis, i la manca de voluntat en què la participació ciutadana formi part del projecte, 7 associacions de Lloret de Mar s'han coordinat per signar el MANIFEST DE NOVEMBRE.

L'Associació Ciutadana SOS Lloret , el Xino-Xano, l'Associació de Veïns de les Alegries, el Centre Excursionista Lloret, el Club Ciclista Lloret, el Kulactiu Sa Caleta i la Plataforma per la Pau subscriuen el MANIFEST DE NOVEMBRE on es destaca la importància que tenen els paratges de Sant Pere del Bosc, l'Àngel i Les Alegries per als lloretencs, la importància de poder-los transmetre a les generacions futures, el malestar que provoca la falta d'informació entorn al projecte i la manca de voluntat per recollir l'opinió ciutadana en un projecte cabdal pel territori.

Comunicat de Salvem l'Empordà sobre el projecte de Gamesa a l'Alt Empordà

Des de la plataforma Salvem l'Empordà considerem que davant el progressiu esgotament dels recursos energètics fòssils i l'escalfament global del planeta, cal impulsar un futur energètic basat en les fonts d'energia renovables: eòlica, solar, geotèrmica,... treballant per a una millora de l'eficiència i amb l'aplicació de noves tecnologies. Però, tot i aquesta realitat més global, cal considerar una realitat més local com és el territori altempordanès. A l'Empordà el paisatge és un valor cultural, històric i patrimonial que esdevé la identitat de la comarca. A més, aquests valors intangibles són els que aporten uns trets característics i distintius a un dels pilars de l'economia de la comarca: el turisme.

Rebuig a les obres de la carretera C-31 Torroella de Fluvià - la Tallada d'Empordà

Des de la plataforma Salvem l'Empordà volem mostrar el nostre rebuig a les obres que s'estan realitzant a la carretera C-31 Torroella de Fluvià - la Tallada d'Empordà.

Des de la plataforma Salvem l'Empordà rebutgem el projecte de la C-31 tal i com vam fer manifest l'any 2004 durant la tramitació d'aquest projecte. Des de la plataforma es va demanar públicament i en els documents d'al·legacions la retirada d'aquest projecte repetidament durant la seva tramitació. A més, durant la primavera de l'any 2005, un grup de voluntaris a l'entitat van està fent xerrades informatives a la majora de municipis afectats pel projecte explicant en què consistia aquesta obra i explicant l'opinió de Salvem l'Empordà. També s'animava a tots els veïns/es a enviar al·legacions al Departament de Política Territorial i Obres Públiques amb les opinions de la gent del territori.

Tanquem Garoña. Apaguem les nuclears!


El proper 5 de juliol el govern de l'Estat espanyol ha de decidir si perllongue el permís d'explotació de l'envellida central nuclear de Garoña, Burgos. Aquesta central la va inaugurar el dictador Franco l'any 1971 i és la més antiga de l'Estat espanyol. Presenta greus mancances de seguretat, esquerdes per corrosió en components del vas del reactor i altres zones del circuït primari, fallades en les bateries d’alimentació d’emergència i greus deficiències en el sistema de control d'incendis.

El tancament de Garoña ha de ser el segon tancament programat del parc nuclear de l'Estat espanyol, el primer va ser l'abril del 2006 amb el tancament de la central de Zorita, Guadalajara. Després de Garoña s'haurà de tancar Ascó I i II, Vandellòs II, Cofrents, etc, etc. Amb el tancament de les nuclears es podrà construir sense més traves un sistema elèctric basat principalment amb energies renovables i que busqui l'estalvi i la reducció del consum.

Sos Lloret denuncia el POUM del municipi davant la Unió Europea

El passat 8 de juny una comissió de l’entitat ecologista Sos Lloret va desplaçar-se a Brussel·les per denunciar davant la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió europea el Poum de Lloret de Mar. Pel col·lectiu ecologista el Poum aprovat pel consistori de Lloret vulnera la normativa europea pel fet que no hi consta cap avaluació ambiental que valori l’impacte negatiu sobre el medi ambient.

Sos Lloret denuncia el POUM del municipi davant la Unió europea

El passat 8 de juny una comissió de l’entitat ecologista Sos Lloret va desplaçar-se a Brussel·les per denunciar davant la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió europea el Poum de Lloret de Mar. Pel col·lectiu ecologista el Poum aprovat pel consistori de Lloret vulnera la normativa europea pel fet que no hi consta cap avaluació ambiental que valori l’impacte negatiu sobre el medi ambient.

Contingut sindicat

Torna a dalt