Demanen que es revoqui la concessió de la Botiga de Sefarad perquè fa propaganda sionista

La Comissió per Palestina de la Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines ha denunciat en els darrers dies que la Botiga de Sefarad, una concessió administrativa del Patronat Municipal del Call -que, alhora, és un organisme autònom de l'Ajuntament de Girona- és un punt d'entrada de propanda sionista a la ciutat. 

Per això ha convocat una ACCIÓ REIVINDICATIVA pel dissabte 28 de febrer de 2009 a les 12 del migdia davant de la Botiga de Sefarad, al Centre Isaac el Cec, al carrer de la Força, 8, baixos,  de Girona. I s'ha adreçat al Patronat per demanar-li que revoqui la concessió actual de la Llibreria i que adecuï els seus continguts als que són esperables per a la botiga d'un Museu d'Història dels Jueus, dedicat  a  "la història de les comunitats jueves de la Catalunya medieval"

Carta al Patronat Municipal Call de Girona

Benvolguts/des

Des de la comissió per Palestina de la Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines volem mostrar-vos la nostra preocupació pel component prosionista de la Botiga de Sefarad.
Com sabeu es tracta de la botiga del Museu dels Jueus, gestionat per aquest Patronat Municipal, que ha estat adjudicada, si no ho tenim mal entès, mitjançant una concessió pública. Considerem que aquesta llibreria és un punt d’entrada a la ciutat de propaganda sionista i, per tant, us demanem que es desvinculi la divulgació de la cultura i religió jueves d’allò que és propaganda pro-israeliana.
La recent agressió de l’Estat d’Israel contra la població palestina de Gaza ha impulsat una sèrie d’entitats catalanes a promoure una campanya de boicot. Els i les organitzadores proposem accions pacífiques que forcin l’estat d’Israel a fer marxa enrere en la seva política de discriminació i assetjament a la població dels territoris ocupats. En aquest sentit, la campanya té en compte la tasca de fer pedagogia sobre la diferència entre judaisme i sionisme. La crítica a l’Estat d’Israel és plenament legítima i en cap cas pot ser titllada d’antijueva. En aquest sentit considerem que la Botiga de Sefarad proposa certs equívocs sobre la diferència entre judaisme i Israel. Cal recordar que aquesta és la botiga del Museu d'Història dels Jueus, que es presenta a si mateix com a dedicat a "la història de les comunitats jueves de la Catalunya medieval".
En primer terme la llibreria conté una secció íntegra dedicada a l’Estat d’Israel, on s’hi compten algunes obres que constitueixen pilars fundacionals del sionisme, com ara “L’estat jueu”, de Theodor Herzl. La citada secció compta amb d’altres obres clarament laudatòries de l’actual política d’Israel envers els seus veïns: “En defensa de Israel” (una obra col•lectiva, amb autors com ara Pilar Rahola i Vicenç Villatoro), “Puentes hacia Israel” (de Francisco Andreu Lascorz Arcas) o “El filo de la espada” (de Netanel Lorch). En tots els casos es tracta d’obres amb poc rigor historiogràfic, que neguen les conseqüències negatives que tingué per als i les palestines la fundació d’Israel. Aquesta secció, en canvi, no compta amb llibres que ponderin o critiquin les polítiques sionistes. Cal esmentar que, en l’actualitat,  la producció historiogràfica israeliana que compta amb més reconeixement internacional s’inscriu dins l’anomenada  “Nova Història d’Israel”; i es caracteritza per revisar els mites fundacionals de l’Estat. La llibreria tampoc compta amb l’obra de cap historiador/a palestí/na.
Per altra banda, volem denunciar que aquest comerç ofereix als seus clients productes elaborats a l’Estat d’Israel, com ara una línia de joies i penjolls amb anagrames d’Israel, punts de llibre, productes de bellesa o fins i tot productes alimentaris. No ens sembla de cap manera justificable que la botiga d'un museu dedicat a la història de les comunitats jueves catalanes a l'època medieval vengui certes mercaderies pel simple fet que tenen el dubtós mèrit d'haver estat fabricades a l'Estat d'Israel, llevat que es tracti, altre cop, de confondre deliberadament judaisme i sionisme. Ben al contrari, nosaltres, com hem dit,  demanem el boicot a l'Estat d'Israel i els seus productes com una forma de pressió per aturar la seva política d'agressió permanent al poble palestí.

Per tot això demanem al Patronat Municipal Call de Girona que es revoqui la concessió actual de la Botiga de Sefarad i que aquesta es mantingui dins els límits esperables per a un servei del Museu dedicat a la Història del Jueus, i no pas a Israel o el sionisme.

Girona, 25 de febrer de 2009
Comissió per Palestina
Plataforma Aturem la Guerra de les comarques Gironines

 

Torna a dalt