Els col·lectius antilínia presenten una demanda davant el Tribunal Suprem per aturar les obres de la MAT

Notícies del setmanari Directa

Corresponsalia Girona (gironaARROBAsetmanaridirecta.info)

Manifestació contra la MATLa Plataforma No a la MAT i l’Associació de Municipis contra la MAT (AMMAT) van presentar el 24 de setembre passat una demana davant del Tribunal Suprem contra el traçat de la línia de 400 kW entre Sentmenat i Bescanó. La demanda, que l’ha portat a terme l’assessoria jurídica del col·lectiu Ronda, s’impulsa davant les diverses irregularitats que s’han comès en la tramitació del projecte. L’objectiu dels demandants és aturar les obres i denunciar un projecte en què des del seu inici hi ha prevalgut el guany de les empreses elèctriques per sobre els costos mediambientals, paisatgístics i de salut dels territoris on es desenvoluparà.

El projecte de la Mat no preveu cap estudi mediambiental de tota l’obra

 

Entre aquestes irregularitats els demandants destaquen el que consideren un frau a la llei i és que el projecte de la MAT s’ha tramitat com un projecte fragmentat quan en realitat és un projecte únic que permetrà la interconnexió elèctrica entre els estats francès i espanyol. Aquest fet ha permès a Red Eléctrica estalviar-se un estudi mediambiental de tot el projecte. Des dels col·lectius contraris a la línia també es denuncia la manca de justificació tècnica del projecte i la manca d’algun estudi de possibles alternatives. Per altra banda, la demanda també descriu irregularitats en obres concretes com la construcció de la subestació de Bescanó. En aquest cas les plataformes denuncien que es permeti construir aquesta subestació en sòl no urbanitzable i
sense cap estudi d’impacte ambiental, fet que incompleix la llei catalana d’urbanisme.

La subestació de Bescanó es construeix en sòl no urbanitzable

 

Aquesta demanada contra la construcció de la MAT s’ha presentat després d’esgotar la via dels recursos contenciosos administratius que es va iniciar el maig del 2007. Membres de la plataforma lamenten, però, el fet que probablement el Tribunal Suprem resolgui aquesta demanda un cop la construcció de la línia estigui complerta o en procés d’acabar-se, a causa del lent funcionament d’aquest tribunal. Paral·lelament s’ha tramitat una petició de suspensió cautelar que permeti aturar les obres i que, segons els advocats del col·lectiu Ronda, és improbable que sigui acceptada pel jutge o en tot cas l’aval econòmic per aturar les obres serà inassumible pels col·lectius antilínia. L’argumentació d’aquesta suspensió es basa en el fet que la declaració d’interès públic feta pel ministeri no preveu cap alternativa energètica que podria evitar la necessitat de l’obra.

En aquest sentit la Plataforma contra la Mat defensa que no només s’ha de lluitar contra la línia per l’impacte ambiental que suposa, sinó que és bàsic evitar la imposició d’un sistema elèctric basat en grans infraestructures de generació i transport. En contraposició al model que s’està construint proposen un nou model energètic basat en la producció a petita escala i per al propi consum local. És per aquest fet que no consideren una victòria la proposició del mitjancer europeu Mario Monti de soterrar el tram transfronterer entre els estats espanyol i francès perquè no resol el problema de fons, que és el model energètic cap al que es tendeix.

Actualment el seguiment de les obres ha permès aturar en diferents punts la construcció per la falta de permisos municipals amb què està actuant Red Eléctrica, fet que demostra la prepotència amb què actua aquesta empresa, segons membres del col·lectiu.

Torna a dalt