El "fast food" envaeix els colegis

Entrevista treta de la vanguardia del dia 03/04/02 feta a Eric Schlosser, escriptor i periodista nord americà.

Quantes hamburgueses endrapa un nordamericà a la setmana?

- Tres macroburguers de mitja, que no és el mateix que una bona hamburguesa casolana. A base de menjar ràpid i patates fregides tenim la taxa d'obesitat més alta del món.

- Quines conseqüències té el "fast food"?

- Al gener de 1993, van començar a ingressar en un hospital de Seattle un número anormal de nens amb diarrea sagnant.

- Per les hamburgueses?

- Si, de la cadena Jack in The Box. Els anàlisis de les hamburgueses van revelar la presència de E. coli 0157:H7.

- Què és això?

- Una versió mutant d'una bactèria que en un 4% dels casos provoca la destrucció d'òrgans vitals. Els que sobreviuen queden incapacitats per sempre. Afecta sobretot a nens, ancians i gent amb poques defenses.

- A quantes persones va afectar en aquest cas?

- A més de 700 persones, de quatre estats diferents. Des de llavors, en 8 anys, més de mig milió de nordamericans, la majoria nens, han emmalaltit a causa de la E. coli 0157:H7. Milers han estat hospitalitzats i varis centenars han mort.

- Per què?

- El bestiar viu amuntagat sobre els seus propis excrements. Els moderns estables s'han convertit en un mecanisme molt eficaç per reciclar aquest fems.

-¡!

- Els actuals reglaments de l'Administració d'Aliments i Fàrmacs nordamericà prohibiren a partir del any 1997 que s'alimentés al bestiar amb restes d'altres vaques i ovelles mortes, de gossos i de gats. Però permeten que les porcs, els cavalls i les aus de corral segueixin alimentant a animals herbívors.

- Es vostè vegetarià?

- No. Escolti això: els productes de restes de les plantes avícoles, incloent-hi les serradures i els diaris utilitzats com a jas, també s'utilitzen per alimentar al bestiar.

- Què passa als escorxadors industrials?

- La carn es pot contaminar en feines com l'extracció del sistema digestiu de l'animal, que es realitza a mà. La velocitat de les actuals cadenes de producció fa quasi inevitable que de tant en tant es vessi el contingut de l'estòmac de l'animal: segons un estudi, això succeeix en una de cada cinc extraccions. Les conseqüències d'un sol error es multipliquen amb rapidesa, ja que es barreja carn de diferents animals, i es distribueix per tot el país.

- Tenen dades?

- Un estudi del 1996 del Departament d'Agricultura dels Estats Units va revelar que el 7,5% de las mostres de carn picada de vacú recollides a les plantes processadores estaven contaminades per salmonel·la; l'11,7% per listeria monocytogenes; el 30% per staphylococcus aureus, i el 53,3% per clostridium perfringens.

- I això què significa?

- Cada un d'aquest agents pot emmalaltir a una persona. Un altre estudi d'Agricultura va revelar que el 78,6% de la carn picada de vacú contenia microbis que es propaguen sobre tot a través de la matèria fecal. Per què menjar una hamburguesa pot emmalaltir-nos? Perquè a la carn hi ha merda.

- Al Govern nordamericà li és igual?

- Durant anys, les grans indústries càrniques han aconseguit evitar el tipus de responsabilitat que se sol imposar als fabricants d'altres béns de consum. Però el seu inusual poder s'ha recolzat en els estrets vincles amb els membres republicans del Congrés, a qui a més han fet considerables donacions.

- Els "cowboys", en perill d'extinció?

- Si, les quatre indústries càrniques més importants de estats units sacrifiquen el 84% de las vaques del país; i en el segment avícola vuit empreses controlen el 66% del mercat. S'han acabat els ranxos i els agricultors independents.

-¡Però tenim hamburguesses grans, maques i barates!

-... En restaurants nets i llustres, paradisos infantils: McDonald's gestiona més de 8.000 parcs infantils en els seus 28.000 restaurants.

-Als seus anúncis somríuen fins i tot els empleats.

- El 90% dels treballadors cobren per hores, no tenen subsidi i només treballen quan se'ls necessita. Les grans firmes de "fast food" reprimeixen els drets laborals. Al 1999 només hi havia un McDonald's amb sindicat que, per descomptat, es va tancar.

- Ells marquen les regles.

-...I ho fan a tot el mòn. El mercat que més se'ls resisteix és Itàlia i l'Estat Espanyol.

- Bé.

- Però invertiran milers de milions en marketing i publicitat, campanyes dedicades sobre tot als nens.

- Resistirem.

- Al meu país la pressió publicitària va acabar a l'extrem d'anunciar grans cadenes de menjar ràpid als col·legis: anuncis als vestíbuls i en televisors estratègicament situats en els corredors. Això, a part de la venda directa a les cafeteries escolars. Es calcula que el 30% de les nostres escoles públiques ofereixen menjar ràpid.

- I els pares no protesten?

- Al 1999 es va desencadenar una àcida polèmica perquè un llibre de text de Matemàtiques estava ple de mencions i fotografies de Nike i productes de McDonald's.

- Quantes demandes l'hi han posat?

- Cap de moment, tota la informació que dono està molt ben documentada.

Torna a dalt