Conferències de GNU-Linux a Lleida

Un parell "d'enviats especials" de elsud.org han anat fins a la Politècnica de Lleida per assistir a les conferències sobre GNU-Linux organitzades pel Llug (Lleida Linux Users Group) que tenien com a finalitat la difusió del soft lliure i en especial del GNU-Linux.

El nivell d'aquestes conferències era molt elevat, en alguns casos pels aspèctes tècnics i en d'altres a nivell social i de difusió d'aquest tipus de software.

La primera xerrada ha sigut a les onze, a anat a càrrec de Lluís Guiu que ha fet una interessant al·legoria sobre l'intercanvi d'informàció genètica de les bactèries i la manera de compartir coneixements dels programadors de soft lliure. També ha comparat el vol d'uns ocells amb una xarxa d'ordinadors descentralitzada.

A continuació ha parlat en Jordi Murgó (expert en comunicacions i seguretat de xarxes) que ens ha explicat la normativa vigent respecta a les xarxes inalàmbriques i una petita introducció a aquest món, exposant mitjans econòmics que puguin fer accessible a tothom a aquesta increïble tecnologia, que permetrà conectar ordinadors força allunyats sense necessitat de cablejar.

Per acabar les xerrades del matí ha parlat Jesús G. Barahona (professor de la Politècnica de Madrid) ha fet una molt bona argumentació a favor del programari lliure (centrat sobretot en Debian), tant a nivell personal com professional, per empreses o programadors També ha fet una dura crítica contra la política de patents actual, tant europea com a l'estat espanyol i ha fet una crida a la lluita contra les noves normatives que es volen aprovar que permetrien les patents en el camp del software i que perjudicarien, sens dubte, el soft lliure.

Les conferències de la tarda les ha iniciat un professor de la UdL que ha hagut d'improvisar degut la impossibilitat d'assistència per part d'Adriano Galano, però tot hi això ens ha deixat bocabadats al dissenyar davant dels nostres propis ulls un possible sistema empotrat (com per exemple un PDA) basat en un processador powerpc 860 amb un kernel i un sistema de fitxers de Linux, amb el qual es podria implementar per exemple un router de baix cost.

Per acabar ha parlat Juan Tomás García (president d'Hispalinux i que forma part del grup de desenvolupadors de gnome*) ha parlat sobre el gnome, explicant el nou projecte (gnome 2.0) que s'alliberarà en els propers mesos en el qual han redissenyat gran part de la base d'aquest escriptori, també ha fet una crítica contundent contra la SGAE per aplicar un impost afegit sobre el cost normal de qualsevol mitjà susceptible de contenir i/o enviar dades "protegides" per les seves normes.

Des d'aquí felicitem als organitzadors per l'alt nivell aconseguit i els animem a seguir en aquesta línia (hem de dir que s'han superat les seves espectatives d'assistència, doncs després de quedar-se petita l'Aula de Graus, n'han hagut de buscar una de més gran, que també ha quedat plena). També agraïm als conferenciants la seva presència; ja ens agradaria que tots els professors fossin com aquests.

Esperem que iniciatives com aquesta es puguin donar ben aviat a Girona amb la creació d'un grup d'usuaris de Linux. Si voleu voleu fer una cosa al respecte nosaltres també hi estem interessats. info@elsud.org ;- )

*gnome és un dels escriptoris per Linux que substituirà windows aviat.

Cliqueu les imatges per veure-les més grans:

1. 2. 3.

1. gent al final d'una de les conferències.

2. l'explicació de com fer un empotrat, al fons es veu l'esquema a la pissarra

3. el campus de la Politècnica de Lleida, seu de les conferències del Llug

Torna a dalt